STEM играчки

STEM играчки

18 октомври 2020

Трудно е човек да не подкрепи мнението на Джеймс Браун, директор на образователният институт STEM (Вашингтон), относно бъдещето на икономиката. STEM е съкращение, предложено през 2001 г. от учени от Националната научна фондация на САЗ, за да обърне внимание към революционна тенденция в образователната и професионалната сфера. Концепцията на STEM обхваща естествените науки (Science), технологиите (Technology), инженерството или техническото творчество (Engineering) и математиката (Mathematics) и се отнася до образователни програми и професии, които интегрират различни знания и умения в тези области.

Когато говорим за STEM образование и STEM професии, тези четири направления не са просто тясно свързани, но и се допълват взаимно. Тук математиката може да стане основа за физиката, а физиката от своя страна – за техническото творчество. По-късно инженерите могат да използват знанията си по физика, за да създадат високотехнологични устройства, които ще са необходими за тестване ни физическите теории. А напредъкът в областта на физиката може би е стане тласък за нови инженерни разработки или създаване на технически иновации. 

STEM ПРОФЕСИИ

Независимо, че STEM направлението придоби значителна популярност напоследък, все още няма консенсус какво точно представлява STEM професията.

Обикновено експертите се обединяват около това, че специалистите по STEM използват знанията си по природни науки, технологии, инженерство или математика, опитвайки се да разберат как работи светът и с това разбиране подхождат към решаването на дадени проблеми. Вероятно определението за STEM образование може да стане подобно, където основната идея ще бъде децата да се опитват да разберат как работи света. Това е малко абстрактно, но същевременно и точно определение. То помага да се забележат фундаменталните промени в изискванията за образователни и професионални дейности, неразривно свързани с постоянните и бързи промени, настъпващи в света. Съвременният живот е бърз и динамичен, като изисква познаване на технологиите и притежаване на аналитични умения. Новите професии изискват познаването и кръстосването на различни дисциплини като технически и природонаучни.

 

STEM Играчки

А как да постъпим, ако децата все още са много малки? Възможно ли в тях да се посее семето на бъдещи изобретатели и учени, преди дори да са станали ученици? Да! И в това начинание ще ви помогнат развиващите и образователни STEM играчки. Не случайно те се наричат образователни, защото дават на детето представа за заобикалящият го свят и го запознават с принципите на неговото функциониране. Когато дете си играе с дадена STEM играчка, то действа като изследовател, провеждат научни експерименти.

Децата от всички възрасти обичат STEM играчките. Ако бебето на 3 години, то може да сглобява дървен конструктор. Тези играчки развиват фините двигателни умения, пространственото въображение, помагат при изучаването на цветове, геометрични фигури и др. По-големите деца или юноши ще използват по-сложни конструктори, които развиват логическото мислене, изискват инженерни умения и често помагат за придобиване на знания по физика, химия и други предмети.

Между другото, STEM играчките не са забавление само за деца. Възрастните също ще намерят интересни неща. Например програмируемите роботи печелят все повече фенове по целия свят.

Повечето програмируеми или научни-познавателни комплекти, включват активното участие на родители или просто възрастни. По този начин можете да станете безценен водач и спътник на детето в света на знанията и изобретенията, като му помагате да сглоби дадена играчки или пък например да изучи различни физични явления. С Ваша помощ, малкият учен ще се научи сглобява роботи, както и да провежда химични експерименти у дома.

 

Отворете за децата си прекрасният свят на науката, и вижте как те сами ще се вдъхновят за нови изобретения и проекти!

 

 


Защо да изберете балансното колело без педали за първо колело на детето? Защо двигателната активност е толкова важна за децата?

прочети още
КУКЛИ ЗА ПРЪСТИ
19 декември 2020

Децата обичат кукления театър, обожават и да се превъплъщават в различни роли!

прочети още

Едва ли има по-добър начин да развиете интереса на детето си към различните форми от детските пъзели!  Те са изключително подходящи както за малки, така и за вече отраснали деца.

прочети още

Ако до преди по-малко от 10 години почти никой не знаеше какво е тротинетка, то в днешно време е нормално всяко второ дете в парка да кара своя скутер.

прочети още

Детските каски за колело са нещо, което обезателно трябва да разгледате при покупката на детско колело, тротинетка или друго возило за детето си.

прочети още

Какво трябва да проверим при избор на детски клуб за рожден ден

прочети още

Един от най-обичаните периоди през годината за децата е зимната ваканция

прочети още

Какво е нужно на детето, когато тръгва за първи път на детска градина?

прочети още

Как да предпазим детската кожа през зимата

прочети още